Върнах се в България насила, но си върнах живота (ВИДЕО)

В "Жените на България" Светла Лесова разказва за успехите си в корпоративния свят и за трудните избори, които прави

Публикувано в 06:30 ч. 07.06.2023 г.
 

Тя попада в корпоративния свят преди повече от 20 години. Преминала е през всякакви предизвикателства и е заемала най-високите позиции в големи международни компании.

Успяла е да наложи десетки марки по целия свят, но най-трудният професионален път за нея започва, когато тя и съпругът й създават собствен бранд. Те поемат риск и инвестират всичките си семейни спестявания, но го правят за идея, в която вярват искрено.

 

 

В поредицата ни „Жените на България“ ви срещам със Светла Лесова. Тя е предприемач, съосновател на компания, но преди всичко – майка на три деца. Затова и казва, че най-големите си успехи е постигнала в личен план. Не по-малко удивителна е професионалната й история, за която ви разказвам в следващите редове.

 

Снимка: Евгений Милов

 

Светла ни посрещна в пространството, в което работят творческите екипи на семейната компания и рекламната агенция на съпруга й. Мястото комбинира винтидж стил и съвременни детайли и е ремонтирано в началото на пандемията, когато съдбата на VIDAS дори не е била ясна.

„Трябваше да транспортираме всичко до фабриката в Италия през март 2020 г. и да стартираме продажби през летния сезон, но плановете ни бяха осуетени. Тогава усетих, че се блъскаме в стената“, спомня си Светла. Тя и мъжът й са изправени на кръстопът тогава, но избират да продължат с всички рискове, които ги следват.

Ако я познавате лично, ще се убедите, че е жена, която не се отказва. Тя е нежна и красива, на пръв поглед дори изглежда притеснителна, но е изключително непретенциозна, естествена, находчива и определено не се спира пред нищо. Действа със замах, но и с усмивка – така се оцелява и в корпоративния смях, казва тя.

 

Снимка: Евгений Милов

 

Успехите й са впечатляващи и като всички истории, и нейната започва уж случайно. Светла завършва бизнес администрация в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и колкото и пъти да се явява на интервюта за одитор, не успява да премине финалната линия.

 

Съдбата имаше друг план за мен – да започна работа в маркетинг отдела на известна международна козметична компания и така да вляза в корпоративния свят“, казва тя. В продължение на две години работи като маркетинг анализатор, когато попада на обява за работа в друг сериозен и популярен бранд.

 

 

Светла започва да отговаря за цялостната марке­тинг стратегия на Gillette в България, което я изгражда като истински професионалист в процесите на компанията.

Толкова обичах работата си, че бях сигурна, че ще се пенсионирам на позицията си“, казва тя, но ето че съдбата се намесва отново. Един ден, докато шофира към офиса, чува по радиото в колата, че световният гигант Procter & Gamble купува целия бизнес на Gillette.

„Помислих, че е шега, но уви, не беше. Така се озовах на влакчето на ужасите“, споделя Светла. От компания, в която дори не е имало топла течаща вода и всички в екипа са били едно семейство, тя попада в офис с изградена корпоративна структура и правила.

 

Снимка: Евгений Милов

 

Тогава ми изглеждаше странно. Светът ми се срина, но научих урок, който разбрах на по-късен етап от живота си – всяка промяна е нова възможност“, категорична е тя.

Кариерата й продължава да върви стремглаво нагоре. Поканена е да поеме развитието на друг голям бранд, който обаче налага крайни промени в живота й. Работата я отвежда в Румъния и така Светла стяга багажа, „грабва“ мъжа си и детето и се местят в Букурещ.

Влязох в голямата игра. Първите дни си плачех тайно. Знаех, че такъв тип компании имат своите предимства, въпреки че в един момент се чувстваш като в златна клетка“, казва Светла. 

По онова време синът й е на 3-годишна възраст. Записват го в международно училище, вижда как расте в космополитен свят и не само че започва да свиква с начина си на живот, но осъзнава, че й харесва. Неусетно минават пет години, в които развива известния бранд за Балканите. В Румъния се ражда и вторият й син, а след кратко майчинство разбира, че предстоят още промени в професионален план.

 

Снимка: Светла Лесова, личен архив

 

Вече знаех какво е да бъдеш част от корпоративния свят. Знаех какво е следващото ниво и какво ме очаква, но не бях подготвена да се върна в България“, разказва Светла, която е очаквала да се премести в Женева, където е основното седалище на компанията. Вместо това, от нея се иска да стане кънтри мениджър за страната ни и да развива бранда от София.

Казах си, че няма начин да се върна в България. Децата ми учеха в международно училище, имах планове, но когато се прибрах и видях екипа, видях, че тук синовете ми израстват с баба и дядо, реших да си върна живота“, споделя Светла, която пък е категорична, че повече няма да си тръгне. Сериозен фактор за решението й се оказва и човекът до нея.

 

 

Мъжът до теб е в неизгодна позиция и е като твоя сянка – ти градиш кариера, но той не може да се установи и да изгради собствен бизнес“, казва тя.

 

 

Периодите, в които работи и пътува много, времето, което няма за семейството си – всичко започва да й тежи, въпреки че през 2015 г. се отваря възможност да оглави бизнеса на Mondelez в България и го прави успешно в следващите години. Междувременно се ражда и дъщеря й, което е определящо за установяването на семейството у нас.

На петата ми година в компанията усещах, че няма какво повече да дам. Тогава казах на мъжа ми, че е време да изградим нещо общо“, разказва Светла, която решава, че могат да си позволят риска да вложат всичките си семейни спестявания и да се лишат от нейния доход в следващите три години.

 

 

Излязох от корпоративния свят и скочих в дълбокото. Стояхме пред една таблица в Excel, нещата изглеждаха добре на хартия и си казах – това е, действаме“, разказва тя. Годината е 2019 г., а семейство Лесови избира да се развива в индустрията на напитките.

 

„Хладилникът се отваряше всяка вечер с въпроса какво има за пиене. Ами, няма нищо освен вода. Но не може само вода. Тези деца ходят на училище и виждат средата около тях“, казва Светла.

 

Снимка: Евгений Милов

 

Така решават да намерят алтернатива и да произвеждат напитки, които са природосъобразни. В създаването им обаче участват цялото семейство – децата избират вкусовете, но също така присъстват в името на компанията.

 

 

„Значението е емоционално – то носи в себе си смисъла за живота, „vitalis” от латински е това, но преди всичко се състои от първите букви на имената ни“, обяснява емоционално Светла.

 

 

Не крие, че стресът при създаването и развитието на собствен бизнес е огромен. Има нощи, в които се събужда и предпочита да отмята задачи вместо да се върти в леглото. Хубавото е обаче, че вече не е в златна клетка и че всичко зависи от нея.

Казва, че си е задала сама това предизвикателство в живота. Наскоро е намерила едно листче, на което е написала мечтата си.

 

 

„Всеки знае какво иска да стане, когато порасне голям. Аз винаги съм искала да бъде бизнесдама. Знаех, че няма да се занимавам с държавна работа“, споделя Светла, която винаги е имала и подкрепата на родителите си.

Не е изненадващо, че тръгва по корпоративния път, защото баща й е изградил също собствен бизнес. Нейните родители са вдъхновение по един или друг начин, а най-хубавото за нея тепърва предстои.

ИЗТОЧНИК: https://btvnovinite.bg/jenite-na-bulgaria/svetla-lesova-varnah-se-v-balgarija-nasila-no-taka-si-varnah-zhivota.html?p=3#page_break_3