Коя е най-добрата диета?

автор: Жасмина Гевезиева

Знаеш ли, че в България към 2019 г. с наднормено тегло са 62.8% от мъжете и 45.0% от жените?[1] А най-търсената диета в Google у нас е Лунната диета?[2]

Заляти сме от диетични планове със спорна научна обосновка и краткотрайни резултати. 

Най-големият саботьор на диетите са тяхната неустойчивост и чувството за глад. 6-седмична, 12-седмична, 90-дневната диета работят, докато я прилагаш. А след това? В повечето случаи се връщат загубените килограми, при това – с лихва. 
nike air max new
nike air max 90 mens
nike air max 270 sale
nike air max 97 womens
nike air max 95s
nike air max men’s
nike air max 90 online
nike air maxes 270
nike air max black and white
nike air max shoes
nike air max 270 women
nike air max 270 react
nike air max 270 womens sale
nike air max cb 94 release dates 2023
nike air max plus sale
new nike air max
nike air max sc
nike air max 90
nike air maxes
nike air max sale
nike air max sale
men’s nike air max terrascape 90 casual shoes
cheap nike air max
nike air max 90 black
nike air max 90 mens
nike air max 90 black
cheap nike air max
nike 270 air max
nike air max 270
nike air max 95
nike air max 270 womens
nike air max 95 sale mens
nike air max 95 white
nike air max terrascape 90 men’s shoes
nike air max pre-day
nike air max 270
men nike air max 90
nike air max 97 black
nike air max womens
cheap nike air max
mens nike air max 97

Затова и най-добрите диети са тези, които отговарят на следните условия: 

  1. Набавят необходимите макро- и микронутриенти (протеин, мазнини, въглехидрати, фибри, витамини); 
  2. Можеш да спазваш дългосрочно и със здравословно тегло;
  3. Поддържаш оптимални здравни показатели. 

Ниско-въглехидратна диета?

Един от основните спорове във фитнес средите е какво да бъде количеството въглехидрати. Нисковъглехидратната диета е една от най-предпочитаните за отслабване. Добрата слава за ефективността ѝ се дължи на факта, че препоръчва изключването на преработени храни, които биват заместени със зеленчуци, плодове и протеин.

Това са храните, които при свободен прием засищат най-много. По този начин не е необходимо да броим калории, защото автоматично ние бихме приемали по-малко, което води до намаляване на телесното тегло. 

Кето диета?

Кето храненето набра скорост през последните години, като разликата е, че се цели специфична адаптация на тялото (тялото разчита предимно на кетони, вместо на глюкоза за гориво), крайно ограничен прием на въглехидрати и умерена консумация на протеин. 

Carnivore диета

Като трети пример имаме карнивор диетата, която изцяло изключва плодове и зеленчуци, като залага на консумацията основно на месо и мазнини. 

Ако реалистично си представяш, че повече никога няма да ядеш пица през живота си, то тогава може да се замислиш за изброените методи. Ако не – то тогава трябва да се избере по-гъвкав вариант. 

Най-добрата диета е тази, която можеш да превърнеш в начин на живот. Вкусна, балансирана и пълноценна храна, на която може да се наслаждаваш всеки ден с чаша натурална напитка VIDAS. 

Проучванията показват, че няма съществена разлика в телесната композиция между високомазнинна и високовъглехидратна диета, ако са налични равни условия за калориен прием и съотношение на протеина. 

Методи на хранене, които позволяват адаптивност спрямо ситуациите и социалните ангажименти са интуитивното хранене, гъвкавото хранене, IIFYM (If It Fits Your Macros), фактингът, “чистото” хранене. 

Всеки един от тях възможният вариант за теб. Стига да се храниш пълноценно, с преобладаващо количество цели, непреработени храни, да си сит, в мир с храната и с оптимални здравни показатели, при това дългосрочно – значи си намерил разковничето. 

НаЗДРАВЕ!


[1] Данни на НСИ, 18+ г. 

[2] Резултати от месечен обем на ключови думи в SEMRUSH