август 11

Коя е най-добрата диета?

автор: Жасмина Гевезиева

Знаеш ли, че в България към 2019 г. с наднормено тегло са 62.8% от мъжете и 45.0% от жените?[1] А най-търсената диета в Google у нас е Лунната диета?[2]

Заляти сме от диетични планове със спорна научна обосновка и краткотрайни резултати. 

Най-големият саботьор на диетите са тяхната неустойчивост и чувството за глад. 6-седмична, 12-седмична, 90-дневната диета работят, докато я прилагаш. А след това? В повечето случаи се връщат загубените килограми, при това – с лихва. 

Затова и най-добрите диети са тези, които отговарят на следните условия: 

  1. Набавят необходимите макро- и микронутриенти (протеин, мазнини, въглехидрати, фибри, витамини); 
  2. Можеш да спазваш дългосрочно и със здравословно тегло;
  3. Поддържаш оптимални здравни показатели. 

Ниско-въглехидратна диета?

Един от основните спорове във фитнес средите е какво да бъде количеството въглехидрати. Нисковъглехидратната диета е една от най-предпочитаните за отслабване. Добрата слава за ефективността ѝ се дължи на факта, че препоръчва изключването на преработени храни, които биват заместени със зеленчуци, плодове и протеин.

Това са храните, които при свободен прием засищат най-много. По този начин не е необходимо да броим калории, защото автоматично ние бихме приемали по-малко, което води до намаляване на телесното тегло. 

Кето диета?

Кето храненето набра скорост през последните години, като разликата е, че се цели специфична адаптация на тялото (тялото разчита предимно на кетони, вместо на глюкоза за гориво), крайно ограничен прием на въглехидрати и умерена консумация на протеин. 

Carnivore диета

Като трети пример имаме карнивор диетата, която изцяло изключва плодове и зеленчуци, като залага на консумацията основно на месо и мазнини. 

Ако реалистично си представяш, че повече никога няма да ядеш пица през живота си, то тогава може да се замислиш за изброените методи. Ако не – то тогава трябва да се избере по-гъвкав вариант. 

Най-добрата диета е тази, която можеш да превърнеш в начин на живот. Вкусна, балансирана и пълноценна храна, на която може да се наслаждаваш всеки ден с чаша натурална напитка VIDAS. 

Проучванията показват, че няма съществена разлика в телесната композиция между високомазнинна и високовъглехидратна диета, ако са налични равни условия за калориен прием и съотношение на протеина. 

Методи на хранене, които позволяват адаптивност спрямо ситуациите и социалните ангажименти са интуитивното хранене, гъвкавото хранене, IIFYM (If It Fits Your Macros), фактингът, “чистото” хранене. 

Всеки един от тях възможният вариант за теб. Стига да се храниш пълноценно, с преобладаващо количество цели, непреработени храни, да си сит, в мир с храната и с оптимални здравни показатели, при това дългосрочно – значи си намерил разковничето. 

НаЗДРАВЕ!


[1] Данни на НСИ, 18+ г. 

[2] Резултати от месечен обем на ключови думи в SEMRUSH


Tags

диети, захар, съвети


You may also like

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}