септември 8

Може ли да консумираме “сладко” по време на диета?

автор: Жасмина Гевезиева

Нека първо дефинираме “диета”. Диета произтича от гръцкото “diaita” и означава “начин на живот”. Ако в рамките на публикацията определим “диета” като структуриран начин на хранене за определен период от време с определени цели (в повечето случаи – отслабване), то нека разгледаме дали захарта има място в режима за отслабване. 

Редица изследвания асоциират високият прием на захар с повишени нива на затлъстяване, сърдечни заболявания и рак[1]. Повечето фитнес треньори ще намалят или елиминират приема на захар, с цел да се оптимизират здравните показатели и телесната композиция.

Това е логично на пръв поглед, но големият въпрос е дали захарта е “виновникът” за тези потенциални проблеми или екстра калориите, които носи? Кенче от 330 мл. безалкохолна напитка с бяла захар, например, може да съдържа 40-50 г. захар, а изпиването на две на ден съответно да увеличи енергоприема с 400 ккал без никаква добавена хранителна стойност. Проблемното за тези калории е, че са на практика “празни”. Не на последно място – имат много нисък ефект върху ситостта. В резултат сме приели голямо количество екстра калории без да сме се почувствали заситени. Това е рецепта за затлъстяване. 

Отделно от ситостта, много хора вярват, че захарта е липогенна (предизвиква образуването и складирането на мазнини), в сравнение с други въглехидрати. Дали това е истина? 

Шестмесечно изследване върху 300 души, разделени в 2 групи (хора на диета с високо или ниско съдържание на захар) установява, че при равно количество на калории, протеин и фибри няма съществена разлика в загубата на мазнини и промяна в телесната композиция[2].

Друго изследване изследва две групи – първата консумира 4% от калориите от захар, а втората – 43%. Разликата в приема на захар е повече от 10 пъти. Резултатът? Няма съществена разлика в отслабването[3]

При контрол на калориите, захарта не е големият проблем на отслабването. Съвсем друг е въпросът каква захар ще избереш – изкуствена, без никакви полезни за здравето характеристики или естествена захар като тази намираща се в плодовете? За натуралните напитки с български билки VIDAS избрахме чист гроздов сок с минимум калории. Защото смятаме, че заслужаваш максимална грижа за здравето без да се лишаваш от удоволствието на чаша студена безалкохолна напитка. НаЗДРАВЕ.


[1] Stanhope, K. L. (2015). Sugar consumption, metabolic disease and obesity: The state of the controversy

Sulaiman, S., Shahril, M. R., Wafa, S. W., Shaharudin, S. H., & Hussin, S. N. (2014). Dietary carbohydrate, fiber and sugar and risk of breast cancer according to menopausal status in malaysia.

[2] Saris, W. H., Astrup, A., Prentice, A. M., Zunft, H. J., Formiguera, X., Verboeket-van de Venne, W. P. H. G., … & Vasilaras, T. H. (2000). Randomized controlled trial of changes in dietary carbohydrate/fat ratio and simple vs complex carbohydrates on body weight and blood lipids: the CARMEN study.

[3] Surwit, R. S., Feinglos, M. N., McCaskill, C. C., Clay, S. L., Babyak, M. A., Brownlow, B. S., … & Lin, P. H. (1997). Metabolic and behavioral effects of a high-sucrose diet during weight loss. 


Tags

диети, захар, съвети


You may also like

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}