юни 28

Вашите тайни и идеи за справяне в кухнята, систематизирани от Magi San

Автор: Маги Александрова – Magi San

За много хора готвенето е приятно, креативно и разпускащо занимание. Когато обаче в картинката присъства и малко дете, това начинание не винаги се случва с лекота. Говоря от личен опит и от позицията на човек без кулинарен талант, който особено много се напряга в кухнята, откакто стана майка. 

Казвам се Маги и не съм cooking guru.

Готвенето при мен винаги е било простичко, с базови, но качествени продукти, съобразено с оскъдното ми време и вкусовите предпочитания на момента. Не съм от хората, които могат да похапват една и съща манджа три дена. Но откакто станах майка, планирането на семейното меню, пазаруването и приготвянето на храна неизбежно станаха съществен приоритет в ежедневието ми.

Неотдавна споделих онлайн за предизвикателствата, които срещам в този аспект. За моя изненада срещнах разбиране от много хора, които се чувстват по същия начин в кухнята. Как – гледайте в клипа тук:

След като публикувах клипа “Как оцелявам в кухнята с малко дете и без кулинарен нюх” получих десетки съобщения и коментари от майки, които споделят моя опит. Много от тях* разкриха своите тайни за справяне в кухнята и ми дадоха чудни креативни идеи. А аз реших да ги систематизирам и да ги споделя тук с цел да послужат за вдъхновение на всички родители в подобна ситуация. 

Идеи за бързи и лесни блюда

  • Салати
  • Пица с лаваш
  • Ориз с праз, ризото
  • Паста
  • Червена леща
  • Класически аламинути
  • Сандвичи, принцеси
  • Баница с накъсани кори, омешани със сместа от сирене, яйца и олио

Съвети и идеи за по-лесно и бързо готвене

  • Ако детето е малко, може да стои в слинг или ергораница по време на готвене.
  • Гответе вечер, след като заспят децата. Ако сготвите няколко ястия на куп, можете да ги разпределите в кутии и да имате храна в хладилника за няколко дена напред.
  • При готвене на големи количества бобови храни и супи без застройка, затваряйте част от количеството в буркани докато ястията са още горещи. След изстиване съхранявайте в хладилник.
  • Гответе в по-големи количества и замразявайте. Замразената в домашни условия храна издържа до 3 месеца.
  • Бланширайте за 5 мин. нарязани пресни сезонни зеленчуци и ги замразете във фризера.
  • Помолете за помощ. Нека сготви таткото. А също някоя баба може да се зарадва на молбата да приготви една тенджера или тава за внучето, а с това да помогне и на майката да си почине от готвенето
  • Елиминирайте от менюто на детето междинните закуски и снаксове: солети, бисквити, пръчици, сладкиши. Това ще му помогне да има по-голям апетит на обяд и на вечеря.
  • Използвайте Learning tower до плота в кухнята и дайте на играчка, миещи се флумастери, пластилин, топка тесто, безопасни домакински съдове и прибори

Идеи за полезни джаджи

  • Slow cooker
  • Чопър
  • Пасатор
  • Миксер
  • Nicer dicer
  • AirFrier 
  • Multicooker

Какво изключих от списъка със съвети, които получих и защо: 

  • Ползване на микровълнова печка – този уред затопля и сготвя храна по изключително бърз начин, но редица проучвания са доказали вредата, която вълните му нанасят върху продуктите. Пестенето на време е за сметка на микронутриентите, които се разграждат от спецификата на микровълните и това прави затоплената храната “куха” откъм съдържание.
  • Използването на полуфабрикати – за жалост те имат много скрити съставки и консерванти и е спорно колко енергия носят на консумиращия ги. Изключения правят много малко брандове, които предлагат минимално обработени замразени храни. По-добрият вариант е само да консервираме и замразяваме любими ястия и продукти.
  • Храна за вкъщи – отново съдържа скрити съставки, захар, мононатриев глутамат, невинаги знаем в какви условия е готвено и колко пресни са продуктите. Затова залагайте на доставка само от места, които познавате и  на които имате доверие за качеството на храната. 

И няколко вдъхновяващи и успокояващи изречения за финал 🙂 

“Не толкова доброто и не толкова честото готвене не те прави лоша майка.”

“Важното е, че сме направили всичко по силите ни.”

“Правилните хора ще оценят усилията ни в кухнята.”

“Готвенето е до толкова, до колкото ти позволяват обстоятелствата. Бързо, лесно вкусно. Нищо не е на всяка цена, важното е да има мир и любов, а не крясъци и нерви за едното ядене.”

*Имената и псевдонимите на хората, дали идеите си за съставянето на този списък, остават в тайна поради закона за защита на личните данни (GDPR). 


Tags

tips and tricks, полезно, съвети


You may also like

Честно и от сърце: Magi San за баланса между “трябва”, “мога” и “искам”

Честно и от сърце: Magi San за баланса между “трябва”, “мога” и “искам”
Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}