юли 7

Как да отслабнете и да задържите резултатите?

Автор: Жасмина Гевезиева

Ако сте от онези хора, които някога са спазвали диета, за да отслабнат и не са задържали резултатите, спокойно, не сте сами. Тази публикация е точно за Вас. 

Напълно нормално е да се объркате в морето от диети – лунна, 90-дневна, веган, средиземноморска, палео, кето… видовете са стотици. Още по-объркващо обаче е, когато върнете свалените килограми, в повечето случаи – и добавите нови. В тези моменти се намесва индустрията на хранителни добавки с хапчета за отслабване и детокс чайове. Повярвайте ни, бързите фиксове не са решение. Устойчивите и ефективни хранителни навици са. 

Промяната на тялото изисква дисциплина, упорита работа, правилна система и време. Посветете се на процеса, а ние ще Ви помогнем с напътствията по време на приключението към оптималното здраве и форма. Пътят при изграждането на нови навици е дълъг, но усилията ще си заслужават. 

Трите базови съвета, върху които трябва да изградите храненето са: 

Изберете начин на хранене, който можете да спазвате дълго. 

Като за началото диетите, които са с продължителност седмица, две или няколко месеца не са решение. Етимологията на думата “диета” произтича от гръцки “diaita” и означава начин на живот. Правилната диета за всеки е различна, в зависимост от хранителните предпочитания и нужди. За Вас може да бъде кето, за друг – високо въглехидратна, за трети – веган. Основното правило обаче е да Ви води към здравословните цели, осигурявайки необходимите микро- и макронутриенти за оптимално здраве и да можете да я поддържате с години. Основната причина да върнете изгубените килограми след диета е именно тази – връщате се към старите навици и начин на хранене. 

Бъдете осъзнати какво и колко консумирате. 

Модерният и изключително ефективен начин за отслабване е да сметнете енергийния си дефицит и да проследявате всекидневно калорийния прием. По този начин спокойно можете да включите в менюто сладки и солени изкушения, придружени с любимите натурални безалкохолни напитки VIDAS. Не е необходимо да напълно да изключвате захарта от диетата си, когато отслабвате.  Единственото условие е просто да се стараете да бъдете в калориен дефицит. За улеснение вече съществуват много безплатни приложения, които подпомагат процеса. Ако смятате, че следенето на калории е натоварващ процес, винаги можете да се обърнете към правилото 80/20 – 80% от храните, които консумирате са натурални, чисти и полезни, а останалите 20% посвещавате на храни и напитки по избор.

Бъдете сигурни, че приемате достатъчно протеин. 

Ако сте били във фитнес повече от 5 минути, вероятно сте чували за ползите от протеините. Доказано е, че високопротеиновите диети увеличават чистата телесна маса, подобряват телесната композиция, възстановяването и увеличават нивото на ситост. 

Нуждаете се само от около 0.8 г./ кг. на ден, за да предотвратите дефицит, но ако искате да оптимизирате формата и изграждането на мускулите, 1.8 – 2.4 г./кг е оптималния прием. В хранителните среди се води постоянна битка между високовъглехидратни и високомазнинни диети, но редица изследвания показват, че при спазване на протеиновите нива и целевия калориен прием, разпределението на двата макронутриента са почти без значение. 

Накратко, в тази блог статия, нашият съвет е – спазвайте диета, която можете да поддържате дълго и не се отказвайте от любимите храни или безалкохолни напитки, които правят живота вкусен. Консумирайте балансирано, тренирайте активно и се радвайте на резултатите дългосрочно. 

Жасмина е социален предприемач, създател на две компании – първите протеинови бонбони без добавена захар в България Cardinal Bites, както и на платформата за изграждане на здравословни хранителни навици Binge OFF. 

Сертифициран треньор и специалист по хранене от австралийската академия Clean Health Fitness Institute и холандската програма на Menno Henselmans. В момента завършва квалификация за Sports Nutritionist към International Sports Sciences Association (ISSA). Двукратен републикански шампион по силов трибой и бикини фитнес състезател. 


Tags

баланс, диети, съвети


You may also like

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}