Доколко вредна е захарта?

автор: Жасмина Гевезиева

Съществуват 2 теми, за които почти всеки се съгласява (а знаем, че в наши дни всеки има мнение за храненето). Зеленчуците са полезни, а захарта – вредна.

Но нещата не са толкова черно-бели, ако оставим науката да говори. Ще напълнеете ли захарта? Това зависи от вашата диета.
nike air max 97 womens
mens nike air max 90 sale
mens nike air max
new nike air max 2023
nike air max 98
nike air max sale mens
nike air max women
nike air max for sale womens
nike air max cb 94 release dates 2023
nike air max 97 white
nike air max for sale
nike air max sc men’s
nike air max terrascape 90 rattan
nike air max white
new nike air max 2023
nike air max women
nike air max for sale
nike air max kids
womens nike air max 270
nike air max 270
nike air max 270 womens
nike air max shoe
nike air maxes
nike air max 97 white
nike air max sc
nike air max womens
nike air max sc leather
cheap nike air max shoes
nike air max 270 womens sale
nike air max terrascape 90 on feet
nike air max 270
nike air max 270 mens sale
nike air max 90 sale
nike air max new
nike air max 97
new nike air max
mens nike air max 90 sale
nike air max plus
nike air max 90 futura
new nike air max
nike air max 90 womens

По-конкретно, ефектът на захарта върху композицията на тялото ви зависи от това дали вашата диета има предварително определен набор от макроси, към които се придържате всеки ден, или просто ядете колкото и каквото поискате.

Ако ядете, докато се наситите (ad libitum) и започнете да добавяте захар към кафето и овесените ядки, най-вероятно ще напълнеете.

Причината е проста. Захарта е с много нисък индекса на ситост, т.е имате нужда от по-големи количества, докато се нахраните. В допълнение може да консумирате още повече, защото храната става по-вкусна. По този начин добавянето на захар към храната обикновено ще увеличи енергийния ви прием. Тъй като тялото следва законите на физиката, по-специално законите на термодинамиката, какво ще се случи с теглото ви зависи от енергийния баланс на тялото. Напълнявате с излишък на енергия, защото енергията се съхранява. Отслабвате при енергиен дефицит, тъй като тялото ви ще трябва да се окисли, т.е изгаря телесната тъкан, за да получи достатъчно енергия.

Отслабването и напълняването при наличие на захар е едната страна на монетата. Другата са здравословните параметри

Изследванията свързват високия прием на захар с повишени нива на затлъстяване, сърдечни заболявания и рак. Много фитнес специалисти предлагат намаляване или премахване на приема на захар за оптимизиране на здравето и телесната композиция.

В началото това изглежда логично. Но следващият въпрос е важният: Дали захарта причинява вреда или допълнителните калории, които носи? Защото тези калории определено могат да бъдат значителни.

Освен аргумента за ситостта и повишаването на калорийния прием заради подобрени вкусови качества, много хора също вярват, че захарта сама по себе си е по-липогенна (причинява увеличаване на производството на мастни киселини, което води до складиране на мазнини), отколкото сравними калории от други видове въглехидрати. 

Освен това през последните няколко години популярни документални филми твърдят, че захарта е токсична и може да допринесе за здравословни заболявания. 

Имайте предвид, че всичко може да бъде токсично – дозата прави отровата. Необходими са 450 грама захароза, за да убие обикновения човек. За сравнение, смъртоносна доза витамин С е около една трета от тази доза, а смъртоносна доза алкохол – около една четвърт. Така че може ли захарта да бъде токсична? Разбира се, но ще трябва да се постараете.

Няколко проучвания са изследвали ефектите на диетите, съдържащи захар, спрямо тези с ниско съдържание на захар върху фактори, различни от теглото. Когато захарта се включи в умерено количество и калориите, протеините, въглехидратите и фибрите се запазят равни, няма разлика в промените в кръвното налягане, липидите в кръвта, кръвната глюкоза, холестерола, инсулина, хормона на щитовидната жлеза и възпалителните процеси

Разбира се, има значение дали  приемате чиста бяла захар, която съдържа на практика “празни калории” и няма да Ви зареди с витамини и минерали, или ще приемате захар от плодове (фуктоза), мед, натурална гроздова захар (каквато използваме в напитките ни VIDAS). Във всички случаи правилата за калориен баланс важат, но във втория поне източниците на захар са качествени и натурални..

Твърде много от всичко е нездравословно – и захарта определено е включена тук. Но ако водите балансиран, активен и осъзнат начин на живот, не е нужно да зачерквате нищо от менюто. НаЗДРАВЕ и да Ви е сладко!

Жасмина е социален предприемач, създател на две компании – първите протеинови бонбони без добавена захар в България Cardinal Bites, както и на платформата за изграждане на здравословни хранителни навици Binge OFF. 

Сертифициран треньор и специалист по хранене от австралийската академия Clean Health Fitness Institute и холандската програма на Menno Henselmans. В момента завършва квалификация за Sports Nutritionist към International Sports Sciences Association (ISSA). Двукратен републикански шампион по силов трибой и бикини фитнес състезател.